Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Såpbubblekungen Super-Slaven

Slaven Bilic i sitt esse. Foto: independent.co.uk

"I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
They fly so high, nearly reach the sky,
then like my dreams, they fade and die..."

Laget från Upton Park flyger likt de besjungna såpbubblorna fortfarande. Aftonbladets Kalle Karlsson uppmärksammade detta tidigt, men med tanke på Leicesters framgångar är det inte så konstigt att Slaven Bilics mannar fått jobba lite i skymundan. All heder åt Dimitri Payets frisparkar, men det mest uppseendeväckande är hur Bilic fått ett mittenlag som rent statistiskt inte är särskilt bra varken offensivt eller defensivt att prestera.

Peter Hyllman på Fotbollskanalen skrev alldeles nyss ett inlägg om vad The Hammers framgångar kan bero på. Han pekar framförallt på stabila målvaktsinsatser, oväntade drömmål och ett stort antal skapade målchanser när matchen står och väger. Det gemensamma för allt det här ligger dock inte bara på planen – en betydande del finns också i omklädningsrummet. 

Där bossar nämligen en gitarrspelande jurist som talar fyra språk flytande. En stenhård f.d. back som alltid bär bilder av den helige Antonius på matchdagar. En stilikon som under sin tid i Besiktas fick de turkiska kvinnorna att gå bananas av åtrå tack vare sina (skäggmässiga) likheter med sultanen Süleyman. En tränare som blir kysst av Russell Brand live på klubbens YouTube-kanal. 

Slaven Bilic har efter sin tid i det kroatiska landslaget, Lokomotiv Moskva och Besiktas nu lärt sig hur man motiverar spelare som absolut inte har något att förlora att gå in i matcher mot storlag och knäppa dem på näsan. Under tiden som landslagscoach byggde han upp starka relationer med sina spelare, besökte dem ofta i klubblagen och behandlade dem som individer – inte bara spelare. Kravbilden var tuff, men alla visste exakt vad som krävdes, just tack vare den relation som de byggt upp med sin tränare.

Samma sak verkar vara på väg att hända i West Ham. Ett lag som tidigare presterat direkt dåligt och haft tillsynes bottenlösa svackor, är nu ett lag i harmoni och med en Dimitri Payet i sitt livs form. Det är visserligen långt kvar till topp tre-placeringar och drömmar om PL-titlar, men drömmen om Champions League på nya Olympiastadion är inte omöjlig att uppnå redan den här säsongen. 

Frågan är alltså om inte den gamla klassikern från 1920-talet borde skrivas om. Med Slaven Bilic kommer drömmarna inte längre tyna bort och dö. 

De kommer bli verklighet. 

(P.S. I skrivande stund har West Ham med ett hattrick av Andy Carroll vänt ett 0-2–underläge mot Arsenal. Bara en sån sak.)

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av josipladan

Kommentera