Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Filosofen från Santpedor, Bayern och jag

Jag och FC Bayern München firar 15 år i november. 15 fina år som tack och lov innehållit mer glädje och skratt än svårmod och tårar. År som jag är tacksam för och som jag hoppas kommer bli många, många fler. 

Dock var det nära att ta slut mellan oss den 15:e januari 2013.

När jag var liten fanns inte engelsk fotboll på kartan. Varken jag eller farsan hade något stort intresse av Tipsextra, Uno Kryss Due och/eller de få sändningar från Premier League som gick på TV. Farsan för att engelsk fotboll inte tilltalade honom överhuvudtaget; jag för att försvarsspel och 0-0–matcher från Italien var det värsta jag visste.

Eftersom vi hade parabol för att kunna kolla på kroatisk TV emellanåt, blev således de tyska kanalerna och den tyska fotbollen självklara inslag i vår vardag. Disciplin över hela planen, många mål och framförallt till bredden fyllda arenor var det som fångade mitt och farsans intresse. 

Min stora barndomsidol Giovane Elber. Foto: Getty Images/goal.com

Dock var 2010 och 2012 jobbiga år för mitt och Bayerns förhållande. Man blir lite lätt bortskämd när man mer eller mindre springer hem både cupen och ligan varje år – till slut är det bara Champions League-titlar som räknas. Finalen 2012 smärtar fortfarande. Tack och lov studsade vi tillbaka redan året efter när Dortmund besegrades i finalen på Wembley. 

Då hände det som både jag och farsan bävade för. Det som absolut inte fick hända. Det som gjorde att jag omedelbart glömde bort allt det fina vi haft och all glädje Bayern skänkt mig genom åren. 

Pep Guardiola tillträdde som tränare.

Fram till den 1:a februari i år såg jag totalt sex matcher. Däremot kunde jag inte slita mig helt; jag följde nyheterna, kollade på LiveScore, läste lite i forum och bara väntade på att den förhatlige flintisen skulle lämna min klubb. Så blev det offentligt att han skulle ta över Manchester City sommaren 2016. 

Jag firade med champagne. 

Plötsligt försvann alla mörka moln och allt var som vanligt mellan oss. Precis som de dagarna Giovane Elber härjade i motståndarnas straffområde, Oliver Kahn var galen och Mehmet Scholl snurrade till höger och vänster.
De dagarna var en katalansk inkräktare nära att radera ut. Tack och lov misslyckades han. 

Jag och Bayern firar 15 år tillsammans i november. Trots tillfälliga bekymmer, står vi ändå starka. Klubbens slogan "Mia san Mia" är sin in enkelhet så självförklarande den kan bli:

"Vi är de vi är".

Det kan inte ens en filosof från Santpedor ändra på. 

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av josipladan

Kommentera